Ο όρος «φυσιογνωμική» απαντάται για πρώτη φορά στο έργο του Ιπποκράτη, ο οποίος είναι και ο πρώτος που μίλησε για την φυσιογνωμική θεώρηση στην ιατρική τέχνη. Από τότε μέχρι και σήμερα, η φυσιογνωμική ανήκει στα κορυφαία ψυχοερμηνευτικά συστήματα, καθώς αποτελεί πηγή πληροφοριών για την κατάσταση και το επίπεδο της ψυχοσωματικής υγείας και ευεξίας.

Στην ουσία φυσιογνωμική σημαίνει ότι είμαστε υλικά (ως μορφικός σωματότυπος) αυτό που είμαστε και πνευματικά (ως ανώτερος Εαυτός). Το πνεύμα δηλαδή σαν ο βαθύτερος λόγος της ύπαρξής μας συμπυκνώνεται στην ύλη η οποία παίρνει συγκεκριμένες μορφές βοηθώντας το μέσω αυτής να ελέγξει τις δυνάμεις του.

 Άλλωστε ο Ιπποκράτης ως ο πατέρας της ιατρικής τέχνης, αλλά και μυημένος ιεροφάντης, λάτρης του θεού Απόλλωνα, θεού της ιατρικής, της τοξοβολίας, της μαντικής και της μουσικής, θεωρεί πως ο ασθενής νοσεί ή θεραπεύεται ως σύνολο (ολιστική θεραπεία), δεν εντοπίζει την ασθένεια ανεξάρτητη στα όργανα και έτσι ο ασθενής αντιμετωπίζεται με ένα τελείως διαφορετικό μάτι και προοπτική: καθαρότητα στο σώμα εξωτερικά και εσωτερικά, ηθική υπόσταση και φιλοσοφική διάθεση στο σύνολο του (ολιστικός άνθρωπος).

Σήμερα γνωρίζουμε μεταξύ των άλλων ότι η ιδιοσυγκρασία μας, όπως ανέφερε ο Ιπποκράτης, το κράμα των υγρών του σώματος μας (αίμα, λέμφος, ηπατική χολή, παγκρεατική χολή) και των αντίστοιχων ενεργειακών καταστάσεων ( χαρά, ηρεμία, δημιουργικότητα, αρμονία) που τα 4 στοιχεία της φύσης (αέρας, νερό, φωτιά, γη) προσδίδουν στον άνθρωπο, περιλαμβάνει την ψυχική εκδήλωση της βιοχημείας μας. Συγκεκριμένα η βιοχημική κατάσταση κάποιου μπορεί να αναγνωριστεί και να ερμηνευτεί στην ποιότητα των σωμάτων του ανθρώπου στο «είμαι αυτό που τρώω, αυτό που πράττω, αυτό που αισθάνομαι, αυτό που σκέφτομαι».

Μάλιστα ο Ιπποκράτης προσδιόρισε ότι η ποιοτική και η ποσοτική ανάμειξη των υγρών του φυσικού σώματος (αίμα, φλέγμα, ωχρά και μέλανα χολή) επηρεάζει την ισορροπία της συμπεριφοράς μας διαμορφώνοντας 4 διαφορετικούς ιδιοσυγκρασιακούς τύπους.

Αυτοί είναι :

Ο χαρούμενος – αιματικός που επηρεάζεται από το αίμα, το υγρό που συντονίζει ο αέρας.

Ο φιλήσυχος – φλεγματικός που επηρεάζεται από τη λέμφο, το υγρό που συντονίζει το νερό.

Ο ισχυρός- χολερικός που επηρεάζεται από την ηπατική χολή, το υγρό που συντονίζει η φωτιά.

Ο τέλειος – μελαγχολικός που επηρεάζεται από την παγκρεατική χολή, το υγρό που συντονίζει η γη.

Η φυσιογνωμική είναι μία κοσμοθεωρία για την αρμονική συνύπαρξη της ιδιοσυγκρασιακής διαφορετικότητας του ανθρώπου.

Μάθε  πώς να χρησιμοποιείς τις τέσσερις ιδιοσυγκρασίες για να κατανοήσεις καλύτερα τον εαυτό σου και τους άλλους.

Απόκτησε το ταχύτερο αυτογνωσιακό κλειδί, τον ιδιοσυγκρασιακό σου τύπο, συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο εδώ.

Κατάκτησε το αποτελεσματικότερο κλειδί προόδου και ευτυχίας, την πρόταση φυσιογνωμικής εξισορρόπησης στους τέσσερις τομείς δράσης εργασία, κοινωνικές σχέσεις, οικογένεια, προσωπική ανάπτυξη, συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο εδώ.