ΨΥΧΟΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ

Με τον όρο ψυχοερμηνευτική ονομάζουμε την «εν εξελίξει επιστήμη» που ασχολείται με την ψυχοσωματική υγεία. Ερευνά την σύνδεση κάθε οργανικού συστήματος με ένα τομέα ψυχικής και κοινωνικής εξέλιξης. Παρατηρεί λεπτομερώς την αλληλουχία υποομάδων και λειτουργικών συσχετισμών μεταξύ των συστημάτων του οργανισμού. Αυτή η μελέτη μπορεί να μας διδάξει την λειτουργική συμπεριφορά μας μέσα στην κοινωνία.
Ο Πλάτωνας 427 – 347 π.χ έχει πει – (τα πλάγια δικά μας) «Το μεγαλύτερο λάθος στη θεραπεία των ασθενειών είναι ότι χωρίζουμε την υγεία σε δύο μέρη, το σώμα και τη ψυχή, ενώ αποτελούν ένα σύνολο που δεν μπορεί να χωριστεί. Έτσι όταν το σύνολο αρρωσταίνει είναι αδύνατο το ένα μέρος να είναι υγιές.».
Η ψυχοσωματική ιατρική είναι προϊόν σύγχρονης εξέλιξης με πηγή όμως τις αρχές της ιατρικής σκέψης. Έτσι βλέπουμε γιατρούς και «θεραπευτές» να στέκονται ανά τους αιώνες μπροστά στο προβληματισμό: «Πώς γιατρεύεται ψυχοσωματικά ο άνθρωπος που έχει ασθενήσει;»
Ιστορικά η ιατρική σκέψη αρχίζει να διαμορφώνεται από την φιλοσοφία. Διαβάζουμε για παράδειγμα τον Αριστοτέλη να λέει: « Η ψυχή είναι η πρώτη ενδελέχεια (η συνεχής και αδιάλειπτη φροντίδα) ενός φυσικού σώματος, του οποίου αυτή είναι η κινητήρια δύναμη.». Κάτι που μας κάνει να σκεφτούμε ότι η ψυχοσωματική υγεία βασίζεται στο να μάθουμε το σώμα μας να φροντίζει τις ανάγκες της ψυχής μας και την ψυχή μας να γίνεται η κινητήρια δύναμη του σώματός μας.
Στη συνέχεια εδραιώνεται από τις επιτυχίες της φυσικής ιατρικής. Η ακρίβεια της στην χειρουργική και στην μικροβιολογία ξεσκέπασε πολλά μυστικά της ζωντανής ύλης. Η βιοχημεία και η ενδοκρινολογία μας γνωστοποίησε την αξία του μεταβολισμού και την αλληλεπίδραση των ορμονικών, νευρικών και ψυχικών παραγόντων.
Και στην δική μας σύγχρονη εποχή γίνεται επιτακτική ανάγκη να συνδεθεί η φιλοσοφία και η φυσική ιατρική για χάρη της ψυχοσωματικής υγείας. Αρκετές μελέτες του αιώνα μας μας οδηγούν σε μια καλύτερη κατανόηση του ανθρώπου σαν προϊόν φυσικών, χημικών, ψυχολογικών και κοινωνικών δυνάμεων.
Το σύστημα «Ιπποκράτεια Ολιστική Αυτοΐαση®» συμβάλει με την φιλοσοφία του στην κατανόηση και με τις μεθόδους του στην απόκτηση της ψυχοσωματικής υγείας. Η φιλοσοφία μας βασίζεται στο ότι η παρατήρηση της ιδανικής λειτουργίας του καθενός συστήματος του σώματός μας μπορεί να μας δώσει κατευθυντήριες οδηγίες για την ορθή συμπεριφορά στον αντίστοιχο τομέα ψυχικής εξέλιξης.
Στην ψυχοερμηνευτική επιστήμη συνδέεται κάθε οργανικό σύστημα με ένα τομέα ψυχικής και κοινωνικής εξέλιξης. Η αντιστοιχία είναι η εξής: πεπτικό – διαχείριση του παρελθόντος, μυϊκό – σχεδιασμός για το μέλλον, νευρικό – διαχείριση του παρόντος, αναπνευστικό – μοίρασμα αγαθών, καρδιαγγειακό – προσφορά και οριοθέτηση, αιμοποιητικό – αγάπη για ζωή, ουροποιητικό – συντροφικότητα και φιλία, αναπαραγωγικό – ανάπτυξη της δημιουργικότητας, ενδοκρινικό – αναγνώριση της ταυτότητας, λεμφικό – επίλυση εσωτερικών συγκρούσεων, ανοσοποιητικό – συντονισμός με το έργο ζωής, οστικό – αυτοπεποίθηση στην αυτοεικόνα.
Αυτή η αντιστοιχεία μπορεί να βοηθήσει πρακτικά στην ψυχοσωματική υγεία. Η αμφίδρομη σχέση του φυσικού συστήματος με τον αντίστοιχο τομέα ψυχικής εξέλιξης συμβάλλει στην αυτοθεραπεία μας.
Εάν θέλεις να βελτιώσεις την υγεία ενός φυσικού συστήματος χρειάζεται να διορθώσεις τη συμπεριφορά στον αντίστοιχο τομέα ψυχικής εξέλιξης.
Ανακάλυψε με το παρακάτω τεστ την στάση που έχεις υιοθετήσει σε κάθε τομέα ψυχικής εξέλιξης.