Η πιο ταιριαστή θεραπεία είναι αυτή που σε κρατά ελεύθερο, υγιή και ευτυχισμένο.
Ακολουθώντας τον εμπνευσμένο λόγο του Ιπποκράτη τον ακούμε να μας συμβουλεύει: “Η ποσότητα και η ποιότητα των υγρών του σώματος φτιάχνουν την υγεία”, “Η τροφή είναι το φάρμακό σου.”, “Σε πειράζει αυτό που σε πειράζει”, “Οι ταραχές αρρωσταίνουν τον άνθρωπο”.
Τι σημαίνουν όμως;
Η φράση: “Η ποσότητα και η ποιότητα των υγρών του σώματος φτιάχνουν την υγεία”.
Κατά τον Ιπποκράτη τα υγρά του σώματος δηλαδή το αίμα, η λέμφος, η ηπατική και η παγκρεατική χολή ή όπως αναφέρονται: αίμα, φλέγμα, ώχρα και μέλαινα χολή είναι αυτά από τα οποία εξαρτάται η ομοιόσταση δηλαδή η εύρυθμη λειτουργία του σώματος. Η υγιείς κατάσταση αυτών των υγρών επηρεάζει το επίπεδο της υγείας ενός ανθρώπου. Η θεωρία της φυσιογνωμικής μας αποκαλύπτει ότι αυτά τα υγρά επηρεάζονται με τα στοιχεία της φύσης και συντονίζουν την υγεία κάθε ενός από τα τέσσερα σώματα μας.
– Η γη συντονίζει την παγκρεατική χολή, το υγρό που συντονίζει την υγεία των ιστών, στο φυσικό σώμα.
– Η φωτιά συντονίζει την ηπατική χολή, το υγρό που συντονίζει την υγεία του ηλεκτρισμού, στο ενεργειακό σώμα.
– Το νερό συντονίζει τη λέμφο, το υγρό που συντονίζει την υγεία των ορμονών, στο συναισθηματικό σώμα.
– Ο αέρας συντονίζει το αίμα, το υγρό που συντονίζει την υγεία των νευροδιαβιβαστών, στο νοητικό σώμα.

Η φράση “Η τροφή είναι το φάρμακό σου”.
Η λέξη φάρμακο είναι σύνθετη ή πιο πιθανή της ερμηνεία είναι ότι αποτελείται από το ρήμα “φέρω” και το ουσιαστικό “άκος” που σημαίνει θεραπεία.
Άρα φάρμακο ονομάζουμε οτιδήποτε φέρνει θεραπεία. Στο γνωμικό του Ιπποκράτη η τροφή μπορεί να γίνει θεραπεία όταν την επιλέγουμε για αυτό το σκοπό. Σε άλλη αναφορά του ο Ιπποκράτης τονίζει την ανάγκη να παρατηρούμε τις αντιδράσεις μας στην τροφή όταν είμαστε σε υγιή κατάσταση. Πρέπει, υποστήριζε, να γνωρίσουμε ποια τροφή και ποιος τρόπος παραγωγής της μας κάνει καλό. Γνωστές είναι οι αναφορές του για τον φημισμένο Κυκεώνα, ένα μείγμα νερού και χοντροαλασμένου κριθαριού την πτισάνη. Επειδή τον έδιναν ως γιατρικό έπρεπε μας λέει ο Ιπποκράτης να δοκιμάσεις: Τη μορφή που αφομοιώνεται καλύτερα όταν ακόμα είσαι υγιής. Να ξέρεις πώς θα σε βοηθήσει. Πόση ώρα να είναι βρασμένο. Αν θα πρέπει να είναι λιωμένο ή ολόκληρο. Ποιά είναι η κατάλληλη ποσότητα νερού που χρειάζεσαι, αραιό ή πυκνό.
Χρειάζεται λοιπόν σε μία κατάσταση σχετικής υγείας (ίσως αυτό που ονομάζουμε πρόληψη, όχι σε κατάσταση έξαρσης της ασθένειας) να κάνουμε μία διερεύνηση των τροφών που χρειαζόμαστε για τις ανάγκες του σώματος μας.
Εδώ χρειάζεται επίσης να κάνουμε μία μικρή αναφορά για το τι ονομάζουμε τροφή. Η τροφή είναι αυτό που δομεί και θεραπεύει όλα μας τα σώματα.
– Οι οργανικές τροφές είναι η φυσική τροφή που ωφελεί τα κύτταρα και τους ιστούς του φυσικού μας σώματος.
– Η άσκηση και η δράση είναι η ενεργειακή τροφή που ωφελεί τον ηλεκτρισμό του ενεργειακού μας σώματος.
– Τα συναισθήματα και οι συγκινήσεις είναι η συναισθηματική τροφή που ωφελεί τις ορμόνες του συναισθηματικού σώματος.
– Οι σκέψεις και η στοχοθέτηση είναι η νοητική τροφή που ωφελεί τους νευροδιαβιβαστές του νοητικού μας σώματος.

Η φράση: “Σε πειράζει αυτό που σε πειράζει”.
Πληθώρα επιστημονικών ερευνών έχουν αποδείξει ότι: “Κάθε τροφή δεν είναι το ίδιο ωφέλιμη για όλους, κάθε δράση δεν τους ενεργοποιεί όλους, κάθε συναίσθημα δεν τους συγκινεί όλους, κάθε σκέψη δεν συμφωνεί με όλους.”
Άρα ο καθένας μας χρειάζεται να βιώσει ή να ψάξει για να βρει τα εργαλεία, τις πρακτικές και τις συνήθειες που αποτελούν τη δική του θεραπεία. Για αυτό δημιουργήθηκε το σύστημα της Ιπποκράτειας Ολιστικής Αυτοΐασης®, για να προσφέρει τις γνώσεις και τις εμπειρίες μιας βιωματικής αυτοβελτίωσης.

Η φράση: “Οι ταραχές αρρωσταίνουν τον άνθρωπο”.
Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος ταράζεται από τις σκέψεις και τα συναισθήματα που δεν επιλέγει. Συγκινήσεις που τον ελέγχουν, τον κατευθύνουν και ουσιαστικά τον παρασύρουν σε συμπεριφορές, εκφράσεις και πράξεις που κάτω από άλλες συνθήκες και με άλλους ανθρώπους δεν θα τις επέλεγε.
Έτσι οι ξένες σκέψεις διαμορφώνουν συναισθήματα φτιάχνοντας μία ασθενική βιοχημική κατάσταση στο φυσικό μας σώμα. Και ο εγκέφαλος που παίζει το ρόλο του μετασχηματιστή εκδηλώνει έναν φαύλο κύκλο παθογένειας.
– Αρρωστημένες σκέψεις προκαλούν αρρωστημένα συναισθήματα που αυτά συνθέτουν ένα άρρωστο βιοχημικά σώμα.
– Ένα άρρωστο βιοχημικά σώμα προκαλεί αρρωστημένα συναισθήματα που αυτά συνθέτουν αρρωστημένες σκέψεις.
– Οι αρρωστημένες σκέψεις δημιουργούν μια νοσηρή νοοτροπία εκεί φωλιάζουν όλα τα ψυχικά βάρη.
Η ολιστική αυτοΐαση προτείνει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε αυτά τα ψυχικά βάρη και να είμαστε σε ετοιμότητα ώστε να ασκούμε τον κατάλληλο έλεγχο και τάξη στο νοητικό και στο συναισθηματικό μας σώμα.

Ακολουθώντας τον εμπνευσμένο λόγο του Ιπποκράτη μπορούμε να μυηθούμε στον κόσμο της «Ολιστικής Υγείας». Η ολιστική προσέγγιση της υγείας μπορεί να αποκαλύψει στον καθένα από εμάς την πνευματική όψη της υγείας αυτή της απόλυτης δύναμης, της ευτυχίας και της ομορφιάς.

Κατηγορίες: Ολιστική